Årets sista sommardag?

Aktuellt 
Idag, den 31 augusti väntas vi nå upp i temperaturer omkring 25 grader på sina håll i östra Götaland. Den varma luften letar sig sedan vidare österut, så det skulle kunna vara årets sista högsommardag. Betyder det att hösten är här?
Artikel senast uppdaterad 31 augusti 2016
Kalenderåret är uppdelat med tre månader per årstid. Exempelvis är sommaren under juni, juli och augusti. När vi sedan går in i september så har vi enligt almanackan höst. Men på många håll i landet kan september fortfarande kännas mer som en sommarmånad med fortsatt varmt i luften och soliga dagar. Därför finns det även en meteorologisk definition på årstiderna. Den tar hänsyn till hur temperaturen ser ut runt om i landet. 

För att det ska klassas som meteorologisk höst krävs det att dygnsmedeltemperaturen 5 dagar i sträck ligger under 10 grader. Normalt sett brukar hösten anlända till landets nordligaste del i mitten av augusti, södra Norrland i början på september, Sveland i slutet av september och södra Götaland en bit in i oktober.

I år har hösten spridit sig till stora delar av fjällkedjan medan den öster om fjällen sträcker sig ner mot södra Västerbottens län. Längs norra Norrlandskusten har vi ändå fortsatt sommartemperaturer.

Kommande dagar förs det in lite svalare luft över landet, men i stora delar av landet når vi fortsatt upp i temperaturer omkring 20 grader. Så även om vi nu går in i en höstmånad finns fortfarande chans till sol och bad om man inte är en allt för stor badkruka.