Åska på semestern?

Meteorologi 
Sommaren är här och så också åskan. Det är ingen tvekan om att det i Sverige är vanligast med åska under sommarmånaderna, men det finns platser i landet där det är vanligare andra.
Artikel senast uppdaterad 30 juni 2017

Tittar man på den av WMO definierade normalperioden 1961-1990, så ser man att åska är vanligast förekommande i de inre delarna av Halland, där det åskar i genomsnitt 22 dagar om året. Allmänt finns det mest åskrika området i Sverige i sydvästra Götaland en bit in från kusten, där terrängen stiger upp mot Småländska höglandet. Även Värmland och södra Dalarna får en del åska med 12-16 åskdagar årligen.

Den åskrädde bör bosätta sig i fjällen eller så nära en kust som möjligt. Minst åska hittar vi i de västra fjällen med omkring fyra dagar om året. Längs ostkusten har vi också relativt lite åska med 6-10 åskdagar. I allmänhet har vi mindre åska i Norrland än längre söderut i landet.

Varför är det så? Detta statistiska mönster har faktiskt en meteorologisk förklaring. För att värmeåskväder ska bildas krävs varm och fuktig luft och generellt är det varmare i söder, sjöbris längs kusterna däremot motverkar bildning av åskmoln. När det gäller fronter med åska, så kommer de ofta in från sydväst och där luften tvingas stiga upp mot höglandet får åskan extra hjälp.

Slutsats: Gillar du åska kanske du ska sommarsemestra i Hyltebruk, åskrädda rekommenderas en sommartripp till Riksgränsen, eller varför inte Haparanda skärgård?

Om man jämför Sverige med många andra platser på jorden så har vi dock väldigt lite åska. Störst åskfrekvens har man i tropikerna och i Amazonas har man upp mot 250 åskdagar årligen.