Att åka offpist är både roligt och utmanande, men det kan även vara farligt.

Att tänka på vid offpiståkning

Hem & Fritid 
Efter blåsigt väder och mycket ny snö så ökar risken för laviner. Att åka offpist är kul tycker många, men det finns mycket att tänka på om man ska åka utanför pisterna. Här kommer några tips.
Artikel senast uppdaterad 01 februari 2013

Att åka offpist är både roligt och en riktig utmaning om man inte är van att åka i dessa områden. Tekniken är en helt annan än när man åker i pistade backar.

1. Åk inte ensam.


Det man bör tänka på i första hand är att aldrig bege sig ut ensam i opistad terräng.

2. Åk en i taget.

Ett annat bra tips är att åka en i taget ifall man utlöser en lavin så att inte alla skidåkare dras med i snömassorna. Varje person bör även ha en spade och en så kallad tranceiver. En tranceiver är både en sändare och mottagare i samma skal. Så innan du beger dig ut bör du ha övat på att använda den. Du har då mycket större chanser att klara dig levande ur en lavin ifall du skulle bli begravd.


3. Välj en säker väg.

De farliga vägarna är läsluttningar och konkava kullar i en brant sluttning. I stället är ryggar och platser med lite sten eller träd som binder snön bättre alternativ när det är lavinfara. Ett tecken på lavinfara är om snön låter ihålig, suckar eller har tendens till att spricka. 

Ett mer tydligt tecken är om det finns spår av färska laviner i närheten. SLAO (Svenska liftanläggningars organisation) är de som dagligen sammanställer risken för laviner på de svenska skidanläggningarna. Lavinrisken kan öka markant på bara några timmar så det gäller att hålla sig uppdaterad!