Löven börjar skifta färg. Foto: Therese Fougman

Bladen byter skepnad under hösten

Året runt 
Höstens alla färger gör att många tycker att hösten är en av de vackraste årstiderna. Att löven byter färger är ett tydligt tecken på att sommaren är slut och att hösten tar över. Men hur kommer det sig egentligen att löven byter färg?
Artikel senast uppdaterad 06 oktober 2016

Ett viktigt ämne i bladen är klorofyll, och det är samtidigt klorofyllet som gör att bladen är gröna. Klorofyllet är en viktig komponent i fotosyntesen där solljus omvandlas till näring. När vi närmar oss hösten blir dagarna kortare och därmed får bladen allt mindre solljus. Det som sker då är att bladen slutar samla in näring och att klorofyllen bryts ned. Blad innehåller många fler färger än bara grönt, men på grund av att det gröna klorofyllet dominerar så är bladen oftast gröna. Men när klorofyllet börjar brytas ned när hösten närmar sig tappar bladen sin gröna färg och de andra färgerna kan framträda istället. 
Vilken färg bladet får beror på lite olika faktorer. Riktigt röda och fina blad kan vi få när vi får hastiga temperaturförändringar. Under varma soliga dagar samlar bladen på sig massor av socker (näring). När temperaturen sen faller ordentlig kan den kemiska processen i bladet påverkas vilket kan göra att ett ämne som ger en röd färg bildas. 
En annan faktor som påverkar är hur trädets olika delar nås av solens strålar. Kanske har du någon gång sett att den del av trädet som står i solljus får klara och fina höstfärger, medan den del som istället har stått i skuggan har betydligt svagare färger. 
Vilket väder vi haft under sommaren har också betydelse. Har vi haft en varm och torr sommar som sedan övergår i en torr höst brukar vi få klarare färger än av en blöt sommar som övergår i en blöt höst.