Cykelväder

Trafik 
Den milda luften har nu rört sin in över norra Europa och det kalla vintervädret med snö och halka har bytts ut med regn och vårtemperaturer. Då är det även dags att plocka fram sin gamla cykel ur garaget och ge sig ut på vägarna.
Artikel senast uppdaterad 16 april 2013

Nog har vintern varit lång, men nu har vi lyckats bryta denna trend och det högtrycksbetonade vädret som hållit borta varmluften i söder har gett vika för lågtrycken som rör sig in västerifrån. Dessa lågtryck resulterar i sydvästliga vindar som drar upp den milda luften in över Skandinavien. Det ostadiga vädret som vi har haft under de senaste dagarna har gett nederbörd i form av regn över Götaland och delvis Svealand. Det mesta av snötäcket har försvunnit och cykelvägarna är fria och det är lätt att ta sig fram.

Med våren kommer fler och fler cyklister ut på gatorna. Man väljer att lämna bilen hemma för en behaglig cykeltur i vårvärmen. Det är dock möjligt att man bör göra iordning cykeln efter den tuffa vintern. En ordentlig rengöring för att får bort grus och salt som har fastnat på hjulen, ramen och i navet. Alltid bra att också olja kedjan och pumpa däcken.

Visst är det trevligt att ta en cykeltur, men det är också viktigt nu att vara medveten om riskerna. Vägar som har blivit grusade under vintern kan vara luriga då snön smälter bort. Gruset ligger kvar på vägen och det är lätt att slira omkull om man inte är försiktig. Det är viktigt att använda hjälm.

Annars så är det ju också lite skoj att det bildas vattenpölar av regnet och den töande snön som man kan plöja igenom.