Därför kan vi få obestämd årstid

Årstiderna kommer och går men i samband med en mild vinter kan det hända att den meteorologiska hösten stannar kvar och det aldrig blir någon vinter. Vi hoppar helt enkelt över en årstid.
Artikel senast uppdaterad 10 februari 2017

Det talas om vårkänslor och vintriga dagar men för att kunna jämföra ankomsten av en årstid med tidigare år behöver meteorologen kunna titta på statistik. Därför studeras medeltemperaturen. För att meteorologisk vinter ska infinna sig ska dygnsmedeltemperaturen vara under 0 grader 5 dagar i följd.
 
Våren får inte komma i januari
Några vintrar kan vara väldigt milda i södra Sverige och det blir aldrig en tillräckligt lång period med kyla. Bland annat av den här anledningen är det bestämt att den meteorologiska våren (7 dagar i följd med dygnsmedeltemperatur över 0 grader) får komma tidigast 15 februari.
 
En period med obestämd årstid
Om det efter den 15 februari blir vintertemperaturer under 5 dagar säger vi att vintern kom på den första av de fem dagarna men är det vårtemperaturer övergår hösten direkt i vår den 15 februari. Men om temperaturen svänger mellan milt och kallt så blir det en helt annan sak!


Om dygnsmedeltemperaturen varierar mellan över och under 0 grader så sägs det helt enkelt att årstiden är obestämd, fram tills det blir en tillräckligt lång period med antingen vinter- eller vårtemperaturer.


Så vanligt är det med obestämd årstid
Några år händer det att vintern uteblir i södra delarna av landet. Under åren 1961-2016 har det i Falsterbo inträffat 12 gånger, i Lund 8 gånger, i Göteborg 7 gånger och i Halmstad 3 gånger.