Surströmming på gaffel. FOTO:Scanpix

Det är dags för surströmming

Året runt 
Idag är det ingen vanlig torsdag för det är nämligen surströmmingspremiär. Traditionellt skall strömmingen intas tillsammans med mandelpotatis och smält smör, men det passar ju även utmärkt med lite solsken bredvid.
Artikel senast uppdaterad 17 augusti 2017

Surströmmingspremiären infaller den tredje torsdagen i augusti varje år. Surströmmingen är älskad av många svenskar och ses som en viktig tradition så här års. Det finns givetvis även personer som verkligen inte uppskattar det. Med dess lite speciella lukt och smak är det en del som gärna tar skydd då det serveras surströmming till middagen.

Vanligtvis skall surströmmingen intas tillsammans med mandelpotatis och smält smör. Det finns även de som tycker om att fylla ett tunnbröd med mosad mandelpotatis, smörad surströmming och lök.

Givetvis passar solsken och uppehåll även väldigt bra till surströmmingspremiären. I dag har en högtrycksrygg växt in över landet och ger sol på många håll. Den som hellre vill ha regn till sin fisk får vänta till kvällen. Då rör sig nämligen ett regnområde in över västkusten och passerar sedan åt nordost över landets södra halva under natten.