Foto: Alexandra Ohlsson

Det vackra vårvädrets baksidor

Hem & Fritid 
Aldrig får vi vara riktigt nöjda… Så här på våren då solen värmer strömmar vi ut i trädgårdar och parker för att samla solenergi och en massa D-vitamin. Dock finns en del baksidor.
Artikel senast uppdaterad 24 maj 2017

Soligt, varmt och torrt väder är ofta efterfrågat, i alla fall i perioder. Under våren och försommaren är det många av oss som fortfarande njuter av allt ljusare, varmare dagar med en värmande sol. Dock finns vissa mindre njutbara effekter – pollen, brandrisk och skadligt UV-ljus.


Pollen
På många håll i landet är det nu måttliga till höga halter av björkpollen. Även ekpollen finns det uppmätta halter av i södra delarna av landet och nu börjar även gräs märkas av. Nederbörd rensar luften och medför mer behagliga förhållanden för allergiker men tyvärr har vi haft ett torrt väderläge på många håll under den senaste tiden och just nu är det främst i Norrland som det tidvis förekommer regn som kan rensa luften på pollen. Följ pollenläget på pollenrapporten.se.


Brandrisk
Det soliga, torra vädret lockar till utflykter, pick-nick och kanske grillning men det skapar även förutsättningar för gräsbrand eller brand i skog och mark.
SMHI utfärdar varningar för gräsbrandsfara då det torra fjolårsgräset lätt fattar eld. I Götaland och stora delar av Svealand har nytt gräs vuxit upp men i samband med det torra väderläget finns här risk för brand i skog och mark. I Norrland med undantag för fjällen är det måttlig eller stor risk för gräsbrand under veckoslutet. Här kan du följa prognoserna för ditt område.


UV
Trots de härliga solstrålarna som värmer vinterblek hy innehåller de även skadligt UV-ljus. Det finns därför rekommendationer för hur länge det är nyttigt att exponera sig för solljus. Strålsäkerhetsmyndigheten gör prognoser för UV-index som SMHI redovisar på sin hemsida. Det kan vara värt en titt innan du ger dig ut.