Finns det en möjlighet att redan nu veta om vintern blir kall eller ej?

Året runt 
Hösten har nu intagit större delen av landet och på enstaka platser har även vintern anlänt. Genom att studera olika höstmärken i naturen är det kanske möjligt att få en liten känsla av hur vintern sedan kan komma att bli.
Artikel senast uppdaterad 11 oktober 2017

Det är nog många svenskar som känner av att hösten är här. Semestrar och ledigheter känns långt borta och planer för jul- och nyårshelgerna börjar smidas.
För att det ska vara höst meteorologiskt sett får dygnets medeltemperatur inte överstiga 10 grader under fem dygn i sträck. Sker detta säger vi då att hösten anlände det första av dessa fem dygn.
Normalt sett så får stora delar av norra Norrland samt Jämtland höst under andra halvan av augusti. Hösten etablerar sig sedan allt längre söderut under september för att till sist anlända i södra Skåne under mitten av oktober.

Hösten förknippas ofta med fallande löv, hårdare vindar samt grått och disigt väder. Men är det möjligt att säga något om vintern beroende på hur hösten blir?
Normalt sett är vädret för nyckfullt för att man skall kunna se några ordentliga mönster som går att använda i längre väderprognoser.
Genom tiderna har dock människor studerat djur och natur för att få en uppfattning om hur den kommande årstiden kan komma att bli. I höstmånaden september säger man bland annat ”Mycket ekollon vid Mikaelitiden (29/9) bådar mycket snö vid jul”.

Ett av de kanske mest kända vädermärkena handlar om rönnbär: ”Är det gott om rönnbär, blir det en sträng vinter". Detta skedde -95 i södra Sverige där man fick en ovanligt sträng vinter. I norra Sverige var det istället tvärtom, och där lyder inte vädermärket riktigt på samma sätt. Där säger man ”Rönnen bär bara börda en gång om året. Blir det mycket rönnbär blir det lite snö och tvärtom”. Vintern -95 var det kallt i norra Sverige, men inte som i de södra delarna, och det var samtidigt en av de snöfattigaste vintrarna på länge. 

Här följer ett par andra höstmärken:

- Dimmig höst ger snörik vinter.

- Flyger tranorna och vildgässen mycket högt när de flyttar söderut om hösten, blir vintern kall. Flyger de lågt blir vintern mild.

- Sitter löven länge på träden om hösten, blir vintern lång och sträng.

- På hösten kan man se på abborrarna hurdan vintern blir. Om de fem mörka ränderna bakom huvudet är mörkast närmast huvudet, blir vintern kallast i början. Är ränderna på mitten av kroppen eller i bakre ändan mörkast, blir det kallast i mitten eller slutet av vintern.

- Så högt haren äter av aspen om hösten, så högt kommer det snö.