Stormen Per. Foto: Thomas Klein

Höstfenomen - höststormar

Meteorologi 
Hösten är på ingång och med den även meteorologiska höstfenomen. Ett utav dessa är höststormar som vissa år uppstår ett flertal gånger medan andra år är lugnare.
Artikel senast uppdaterad 17 september 2013

Under denna tid på året står solen allt lägre och värmer allt mindre. I de södra delarna av landet gör det relativt varma havsvattnet att det är varmare där än längre norrut där även antalet soltimmar minskar i snabbare takt.
Den ökande temperaturskillnaden innebär att fler och kraftigare lågtryck bildas med regn och höststormar i Sverige som följd. Det medför även att kallare och kallare luft portionsvis avancerar söderut. Lågtryckens banor går ofta över södra Sverige och medför vissa år omfattande stormar medan andra år är betydligt lugnare.
Definitionsmässigt innebär storm vindstyrkor mellan 24,5 m/s och 32,6 m/s. Om det väntas vindar med stormstyrka över ett större område utfärdar SMHI klass 2-varningar. Över land gäller det stormbyar då det finns risk för skador på bebyggelse, kringflygande föremål, skador på skog och trafikstörningar. Till sjöss innebär stormvindar problem för all sjöfart och i fjällen är det i stort sett omöjligt att förflytta sig gående när det blåser storm. 
Den mest kända höststormen inträffade den 22 september 1969. Den rörde sig från Sydnorge åt nordost till södra Finland och medförde stora skador. Följderna blev 10 dödsoffer samt bl.a. stora skador på bebyggelse och telenät. Den högsta vindhastigheten som uppmättes var 35 m/s på södra Öland.