Internationella flytvästdagen

I dag är det den internationella flytvästdagen. Transportstyrelsen har tagit fram en informationstext om hur du väljer rätt flytväst.
Artikel senast uppdaterad 21 maj 2017

Att använda flytväst till sjöss är lika naturligt och viktigt som att använda säkerhetsbälte i bilen. Flytvästen är en nödutrustning som behövs om olyckan är framme och de ombordvarande hamnar i sjön. Flytvästen ökar i många lägen chanserna till överlevnad väsentligt.

Allra bäst är det förstås att undvika att hamna i vattnet. I ruffade segelbåtar med fästen för säkerhetslina bör man använda en säkerhetssele eller flytväst med inbyggd säkerhetssele.

Välj rätt flytväst

Samtliga ombord ska ha en flytväst i passande storlek. Om flytvästen är för stor riskerar bäraren att glida ur den när hen fallit i vattnet. Var noga med att flytvästen du använder är CE-märkt. Flytvästar för fritidsbruk är indelade i tre kategorier

·         50 Newton

·         100 Newton

·         150 Newton.

Siffran är ett mått på flytkraften.

Valet av flytväst är beroende av ett antal faktorer som typ av farvatten, verksamhet, ålder med mera. Räddningsvästen är den väst som ger störst lyftkraft. Den finns i både 100N och 150N. Gemensamt för dessa är att de har stor flytkraft kombinerat med en ordentlig krage som håller upp huvudet. Barn och vuxna som inte kan simma ska använda räddningsväst.

Uppblåsbara flytvästar kräver särskild uppmärksamhet för att vara tillförlitliga. Flytvästen ska kontrolleras regelbundet för att se till att den fungerar. Det är viktigt att titta på och kontrollera att automatuppblåsningen är i ordning. Uppblåsbara flytvästar ska bara användas av simkunniga personer.

Flytjackor ser mer ut som vanliga jackor. De är lätta att ha på sig och är ofta bra i Sverige med ett litet kyligare klimat. Men soliga sommardagar kan de bli för varma.  

Flytoveraller både värmer och ger flytkraft.

 

Källa: Transportstyrelsen