Julafton varmare än påsk

Aktuellt 
Vårvärmen från början av månaden byttes ut mot betydligt kyligare luft under påskhelgen och på en del håll blev påskvädret mer juligt än vad det var på julafton.
Artikel senast uppdaterad 17 april 2017

Under långfredagen lyckades temperaturen komma upp till 10 eller dryga 10 grader i sydligaste delarna av Götaland men annars var påsken ett kyligt kapitel. Nätterna var på många håll klara vilket gjorde att termometern sjönk ner under 0 grader även i större delen av Götaland.


Snö och klart väder gav ovanligt kall påskafton
Under natten till påskafton sjönk temperaturen ovanligt lågt på en del håll. Örebro hade -12,9 grader vilket här var lägsta apriltemperaturen sedan 1944. Även i Karlstad blev det en ovanligt kall start på påskafton. -9,0 grader är här den lägsta temperaturen som uppmätts sedan 1985. Även Floda i Södermanland vaknade upp till en kylslagen morgon med -16,9 grader. Den här mätstationen är relativt ung, mätningarna startade i slutet av 1995 men har sedan dess aldrig haft så här kallt i april.


En vitare påsk än jul
Efter en mild och tidig vår blev det under påsk omslag till kyliga temperaturer och det blev även snö. I delar av Götaland förekom flera dagar snöbyar och på en del håll var snöfallet så intensivt eller långvarigt att det lade sig på marken och blev liggande ett tag. Så i ett stråk från Värmland och ner till Östergötland blev påskafton mycket juligare än julafton, då var det nämligen barmark i hela Götaland och i större delen av Svealand.


Mildare jul än påsk
Julafton 2016 var en mild högtid. I Götaland var det på de flesta håll 5-8 plusgrader, i Svealand 4-7 plusgrader, södra Norrland 0-6 plusgrader och i norra Norrland -2 till +2 grader men lägre i västra delarna. 
Inledningen på påsken var lite mildare i sydligaste Götaland men annars har temperaturerna påmint mycket om de vi hade på julafton. I Svealand och delar av Norrland var faktiskt julafton varmare än vad stor del av påskhelgen har varit. Lite mildare luft drar in nästa vecka så det finns hopp om lite vårvärme i prognosen.