Julväderprognos 2014

Aktuellt 
Da’n före da’n bäddas mellersta Norrland in ett snötäcke, men snöfallet kan ge besvärligt väglag särskilt i kustlandet där vinden ligger på. På julafton sveper passande nog kall luft söderut och även Skåne får minusgrader framåt natten. Med det risk att det fryser till på våra vägar.
Artikel senast uppdaterad 23 december 2014

I eftermiddag och kväll dominerar först molnen över stora delar av Götaland med några regnskurar. Efterhand minskad molnighet och mest uppehåll. I norra Götaland, Svealand och sydligaste Norrland blir det övervägande klart men över västra Svealand och Härjedalen en del moln. Mellersta Norrland berörs av ett snöfallsområde som kan ge besvärligt väglag främst i kustlandet där det även blir ganska blåsigt. Längst norrut klart till halvklart. Temperaturer från 0-5 plusgrader i söder ner till 20-25 minusgrader i norra Lappland. Längs västkusten frisk vind.


Julafton börjar milt i Götaland med regn främst i de västra delarna. Från förmiddagen sveper kall luft in norrifrån och det finns risk att det snabbt fryser till, men även chans till lite snöfall. Den kalla luften når Skåne på kvällen och natten till juldagen väntas flera minusgrader även här. Även i sydligaste Svealand kan det frysa till på julaftonsmorgon men på dagen lätt snöfall här och var och varierande molnighet med några klara områden. Över södra Norrland rör sig ett snöfallsområde åt sydost och i norra Norrland blir det övervägande klart. Temperaturer mitt på dagen från 0-5 plusgrader i Götaland ner till 15-20 minusgrader i norra Norrland. Över Skåne tidvis frisk vind.


julaftonskvällen och natt mot juldagen väntas snöbyar längs sydligaste Norrlandskusten samt Upplands- och Roslagskusten. Även lägre söderut snöfall så att juldagsmorgonen väntas bli vit på många håll i ostligaste Svealand.


Juldagen och annandagen blir det mestadels klart men över fjälltrakterna drar snöbyar in västerifrån och en del moln passerar även öster om fjällen. Från 0-5 minusgrader i söder ner till 15-20 grader kallt längst norrut.