Kalenderquiz 2014 - lucka 20

Hem & Fritid 
Varje dag kommer vi här på WeatherPal öppna en ny lucka i vår adventskalender och bakom varje lucka döljer sig en klurig väderfråga.
Artikel senast uppdaterad 20 december 2014
Igår funderade vi kring ordet fikasnö - ett begrepp som är känt bland meteorologer, men även hos våra följare då vi har fått in en del rätta svar. Vad är då fikasnö?
 
Molnen som denna typ av snö faller ur bildas ofta i högtryck där man har luftlager med olika temperaturer. Det ska vara kall luft närmast marken och varmare ovanför, vilket gör att luften i de olika luftlagren inte blandas. Det är också bra om det blåser in fuktig luft från isfritt hav. När solen går upp och lyser på molnen blir det en uppvärmning av ovansidan av molnet som skapar rörelse inuti molnet. Denna rörelse kan resultera i att det börjar snöa. Vintertid går solen ofta upp en bit in på morgonen vilket gör att processen som gör att det börjar snöa sätter igång kring fikatid. Därav namnet fikasnö.

Nu till dagens väderfråga: 

Lucka 20
Ett så kallat barogram visar registreringar av lufttrycket. Då trycket ökar kortvarigt ger det utslag på barogrammet i form av en liten topp. På engelska kallas detta för ”pressure nose”, men vad heter det på svenska och varför?

Som alltid är det fritt fram att skicka in ditt svar till oss via Twitter, Facebook eller på info@weatherpal.se.
I slutet av vår adventskalender kommer vi lotta ut ett antal priser bland dem som svarat rätt.