Det har varit ordentligt kallt i de norra delarna av landet.

Kallt i Norrland

Aktuellt 
Klart och högtrycksbetonat väder i kombination med svaga vindar har gjort att det har varit riktigt kallt i norra Norrland i natt. Men även mitt på dagen har vi idag riktigt låga temperaturer med omkring 30 minusgrader.
Artikel senast uppdaterad 20 januari 2015

Ett högtryck med centrum över Finland sträcker sig in över landets nordligaste del. Därmed råder här ganska lugnt vinterväder med fallande temperaturer och under den gångna natten uppmättes som lägst 39,5 minusgrader i Nikkaluokta.

Fortsatt mitt på dagen uppmätte Nikkaluokta dryga 34 minusgrader, men kallast i landet kl 13 var dock Naimakka med -35,8 grader.


Även om det är rejält kallt så har vi än så länge inte slagit nytt säsongslägsta. Detta uppmättes den 12 januari i Nikkaluokta med -40,2 grader.

Köldrekordet för just januari månad ligger dock ännu lägre än nattens lägsta temperatur. Rekordet delas av Karesuando (27 januari 1999) samt Vuoggatjålme (1 januari 1951) med -49,0 grader.

Går vi tillbaka till nutid så väntas de kommande nätter fortsatt bli delvis klara och riktigt kalla i främst Norrbottens län med temperaturer som lokalt kan krypa ner mot -35 eller dryga 35 minusgrader.
Framåt veckoslutet däremot ser molnigheten ut att öka och därmed kan den värsta kylan dämpas något.