Källa: SMHI

Kyleffekt

Meteorologi 
När det blåser och är kallt kan det vara värt att tänka en extra gång innan du går ut. Blåst i kombination med låga temperaturer ökar risken för förfrysning.
Artikel senast uppdaterad 07 februari 2017

Då termometern visar en temperatur under -10 grader eller det ser blåsigt ut och det väntas måttliga eller friska vindar kan det kännas mycket kallare än du tror. Blåst i kombination med låga temperaturer ökar risken för förfrysning, men det går att förebygga genom att anpassa kläder efter den så kallade kyleffekten och att äta och dricka ordentligt.

I bilden ovan syns en tabell för kyleffekten. Om exempelvis termometern visar -6 grader och det ska bli måttliga vindar tittar du i kolumnen under -6 grader och i raden för 6 m/s. Utomhustemperaturen upplevs då som -13 grader!

Förfrysning och köldskador kan vara svåra att hinna upptäcka, de kommer ofta smygande. Var uppmärksam om någon fryser om händer och fötter eller om du upptäcker en vit fläck i ansiktet. Om det behövs kan du värma det nedkylda stället med varma händer, ta på mera kläder och dricka varmt.