Med koll på väderprognosen och rätt kläder finns det inget som hindar dig från att springa utomhus i sommar. Foto: J.M Guyon/TT

Löpning i alla väder

Hem & Fritid 
Låt inte vädret hindra dig från att springa utomhus i sommar. Med koll på prognosen och rätt kläder är allt möjligt.
Artikel senast uppdaterad 10 juni 2015
Planera efter vädret
Att springa i regn och snålblåst kanske inte är så lockande men är man väl förberedd på vädret kan löpturen ändå bli en härlig upplevelse.

Ska du planera din löprunda lång tid innan (fler än tre dagar) du ska iväg kan det vara en god idé att få en bra bild av vädret över ett lite större område än just din ort. Detta eftersom det är svårt att göra detaljerade prognoser långt fram i tiden.

Ska du springa samma dag eller dagen därpå kan det räcka att kolla din ortsprognos. Men kom ihåg att regnskurar kan vara väldigt luriga på sommaren och det är inte alltid som prognosen lyckas fånga dem. Ett bra tips är därför att kolla väderradarn precis innan du ska ge dig iväg. Då kan du se ifall det finns skurar i närheten även om det inte finns med i väderprognosen. 

Temperatur och vind
Lufttemperaturen brukar våra väderprognoser fånga riktigt bra. Att springa i kyla är vi ganska vana vid i Sverige men högsommarvärme är inget vi är särskilt bortskämda med. Att springa i värme kan dessutom vara väldigt påfrestande så kolla prognosen och välj gärna en dag som inte är allt för varm. Om ni ändå vill springa en varm dag är tidiga morgonen eller sena kvällen det bästa alternativet. Och glöm inte att fylla på med salt och vatten!

Vinden är ytterligare ett element som kan påverka löprundan. Sommartid behöver man inte oroa sig så mycket för kyleffekten men visst kan ändå vinden ha en kylande effekt. Vid måttliga till friska vindar kan det vara skönt med ett vindstoppande plagg.

WatherPal
hoppas att ni får en bra löparsommar!