Lyckas klä sig rätt

Hälsa 
Det är svårt att klä förskolebarn som är ute i ur och skur när vädret växlar mycket. Tar man overallen blir det för varmt. Nöjer man sig med galonbyxor blir det för kallt. Så hur ska man göra?
Artikel senast uppdaterad 15 september 2017

Under hösten är vädret klart och kallt ena dagen och blött, grått och milt den nästa. För många människor spelar vädret inte så stor roll. De vackra dagarna passar man på att gå ut och de ostadiga kurar man inomhus.

Men det finns en grupp människor som i många fall är ute i ur och skur - förskolebarnen. Som förälder kan det vara svårt att välja ”rätt” kläder när det ena dagen är overall och den nästa dag är galonisar som gäller. Man hukar och låtsas prata i mobilen för att undkomma fröknarnas försiktiga påpekande om att det Maja hade behövt var ett par extravantar och Melvin var alldeles för varm i sin overall.

Eva Strandberg är inte bara meteorolog utan även mamma. Vad kan man göra för att inte skicka med ungarna fel kläder? ”Det är en bra idé att kolla aktuellt väder – både kvällen innan när man planerar för nästa dag, men även på morgonen innan man går. Prognosen kan ändras”, säger Eva.

Enligt Eva är det viktigt att tänka lite tvärtom på hösten. Då betyder soligt väder ofta minusgrader och kyla och inte värme som på sommaren. Då är det en bra idé att packa ner en extra fleece och ett par sockar och ta de varma vantarna.

Är det istället mulet betyder det ofta att det är milt, men blött. Skicka med regntäta kläder och extravantar så att man kan byta när de blir våta av vatten och lera.

Eva påpekar att man lätt glömmer vinden. En hyfsat mild dag kan bli rejält bister när det blåser. Ju mer det blåser desto kallare känns det trots att termometern inte visar på så farligt låga temperaturer.

Hur gör ni för att klä barnen rätt? Tipsa gärna direkt via Twitter eller Facebook.