Hur länge till kan man använda vinterdäck? Foto: Ulf Palm/SCANPIX

När ska man byta däck?

Trafik 
Sverige är ett land med vinter under några månader per år. Av denna anledning är det bestämt att alla fordon som befinner sig på svenska vägar ska ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars och/eller när det är vinterväglag.
Artikel senast uppdaterad 09 april 2014

För några år sedan gjordes reglerna om för när vinterdäck ska användas på fordon som färdas på svenska vägar, och sedan den 1 januari 2013 gäller denna regel även för tunga fordon. Enligt lagen måste man ha vinterdäck på sitt fordon mellan den 1 december och den 31 mars. Med vinterdäck menar man speciellt framtagna däck för vinterkörning och som är märkta på ett speciellt sätt. Vinterdäck finns både med och utan dubb.

Både innan den 1 december och efter den 31 mars kan det råda vinterväglag på vägen. Därför är det tillåtet att använda sig av dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Men även under andra tider på året får dubbdäck användas om det är eller väntas bli vinterväglag.

Hur vet man då om det är vinterväglag? Jo vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är sedan Polisen som bestämmer om det är vinterväglag eller ej på platsen.Källa: Transportstyrelsen
Detaljerade prognoser
Kartor 
- Överblicka det kommande vädret med våra prognoskartor över Sverige och världens kontinenter.
Kustväder 
- Prognoser för Sveriges kuststräckor uppdateras två gånger dagligen med temp, vindriktning och styrka.