När ska man byta däck?

Trafik 
Sverige är ett land med vinter under några månader per år. Av denna anledning är det bestämt att alla fordon som befinner sig på svenska vägar måste ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars när det är vinterväglag.
Artikel senast uppdaterad 06 november 2017

För några år sedan gjordes reglerna om för när vinterdäck ska användas på fordon som färdas på svenska vägar, och sedan den 1 januari 2013 gäller denna regel även för tunga fordon. Enligt lagen måste man ha vinterdäck på sitt fordon mellan den 1 december och den 31 mars om det råder vinterväglag. Med vinterdäck menar man speciellt framtagna däck för vinterkörning och som är märkta på ett speciellt sätt. Vinterdäck finns både med och utan dubbar.

Både innan den 1 december och efter den 31 mars kan det naturligtvis råda vinterväglag på vägen och även under andra tider på året får dubbdäck användas om det är eller väntas bli vinterväglag. Det dessutom tillåtet att använda sig av dubbdäck oavsett om det råder vinterväglag eller ej under perioden 1 oktober till 15 april.

Hur vet man då om det är vinterväglag? Jo vinterväglag är när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är sedan Polisen som avgör om det är vinterväglag eller ej på platsen.


Källa: Transportstyrelsen