Många drömmer om soliga och varma semesterdagar

När ska man ta semester?

Året runt 
Den tid på året som vädret nog är allra viktigast för svenskarna är under sommarmånaderna juni, juli och augusti, då många av oss tar en längre semester. Men när är det bäst att ta semester?
Artikel senast uppdaterad 13 maj 2017

Den svenska sommaren kan vara väldigt nyckfull. Regn och svala dagar blandas med varma och soliga dagar. Många drömmer om just de varma dagarna med gott om solsken och lite regn. Men när dessa infaller är inte lätt att veta när man ska planera sin semester under tidig vår. För att få ett hum om när det bästa sommarvädret infaller kan man kika på statistiken för tidigare år.

Juni
Juni är oftast den svalaste av de tre sommarmånaderna. Detta vägs istället upp av att det är den månad som i genomsnitt har mest sol och minst regn. Torrast och soligast väder brukar vara kring Öland och Gotland samt i norra Norrlands kustland. I medel stiger temperaturen upp till 20 grader i södra Sverige, i Norrland 15 till 20.

Juli
I juli har vi i genomsnitt det varmaste vädret och värmen kulminerar ungefär i slutet av månaden. Men samtidigt som vi får det varmare vädret så får vi också de största regnmängderna. Detta beror oftast på de typiska regn- och åskskurarna som vi har på sommaren som kan ge stora mängder på kort tid. De största regnmängderna faller oftast i sydvästra Götaland och i fjällen. I medel stiger temperaturen upp till eller strax över 20 grader i söder, i norr mellan 17 och 20.

Augusti
Värmen brukar ha kulminerat i augusti, men helt ovanligt är det inte med att augusti blir den varmaste sommarmånaden. Det blir allt mindre med sol, men den största faktorn till detta är det faktum att dagarna blir allt kortare. Gillar man att bada är augusti den månad som bjuder på högst badtemperaturer, förutsatt att juni och juli har varit någorlunda varma. De största regnmängderna faller vanligtvis i fjällen. I medel stiger temperaturen till omkring 20 grader i södra Sverige och till omkring 16 grader i norr.

Senaste nytt

05/01
13/12
04/12
25/11
20/11
07/11
06/11
31/10
28/10
26/10
Fler artiklar

Alla våra artikelkategorier

Mest läst senaste veckan
Detaljerade prognoser
Kartor 
- Överblicka det kommande vädret med våra prognoskartor över Sverige och världens kontinenter.
Kustväder 
- Prognoser för Sveriges kuststräckor uppdateras två gånger dagligen med temp, vindriktning och styrka.