Ovanligt höga majtemperaturer

Aktuellt 
Det är ordentligt med varmluft som rört sig in över södra halvan av landet. Lördagen bjöd på ovanligt höga temperaturer för att vara i maj och söndagen vill inte vara sämre.
Artikel senast uppdaterad 28 maj 2017
En mycket varm luftmassa har letat sig norrut över västra Europa och in över de södra delarna av Skandinavien. Nu under helgen upplever vi för årstiden ovanligt höga temperaturer. Varmast under lördagen fick vi i Gladhammar och Oskarshamn med hela 29,4 grader. Detta är årets hittills högst uppmätta temperatur i landet. Tidigare låg Kvarn i topp med 29,2 grader, noterades förra fredagen då vi också fick ta del av varmluft från kontinenten.

Värmerekordet i landet för maj ligger på 32,5 grader och uppmättes i Kristianstad och Kalmar år 1892. I Kalmar hade vi igår 28,9 grader vilket är den varmaste dagen i Kalmar under maj sedan rekordet på 1800-talet. 29,4 grader som vi fick i Gladhammar sticker också ut. I Gladhammar/Västervik har vi inte haft så varmt i maj sedan 1880 då vi här kunde notera 30,0 grader.

Ännu varmare under söndagen
Den varma luften ligger kvar över södra Sverige under söndagen även om den nu efterhand börjar dra bort österut. I östra Götaland kan temperaturen klättra ytterligare något under söndagen och det är inte omöjligt att vi rår på 30-gradersstrecket. Skulle vi nå upp över 30,6 grader på någon plats skulle detta vara den högsta temperatur uppmätt i landet under maj sedan rekordet från 1892.