Hagel i Borgvattnet, Jämtland. Foto: Edward van Munster

Så blev junivädret

Aktuellt 
Årets juni bjöd på omväxlande väder. Både dagar med högsommarvärme och ostadigt väder med kraftig åska.
Artikel senast uppdaterad 12 juli 2016

Juni inleddes med varmt och i allmänhet torrt väder, drygt 29 grader på flera håll längs västkusten. Svalare luft tryckte dock på norrifrån och nationaldagen blev en svalare historia trots sol på många håll.

Drygt en vecka in i juni passerade ett lågtryck nordligaste Skandinavien. I samband med det förekom stormbyar på många håll i norra Norrland och flera hushåll blev strömlösa. Därefter följde svalt och ostadigt väder där bland annat nordvästra Skåne drabbades av kraftiga regn- och åskskurar med lokala översvämningar. Sannolikt föll det mer än 50 mm på några timmar! Hoburg och Karesuando uppmätte också nya junirekord gällande största dygnsnederbörd.

Midsommar stundade och riktigt varm luft drog in över landet. Månadens högsta temperatur uppmättes på midsommardagen med 31,8 grader i Målilla. På sina håll blev midsommarhelgen ostadig med regn, skurar och åska, men även varm och solig.

Slutet av månaden bjöd på varierat och åter svalare väder. Lokalt kom det mycket regn och i samband med åska förekom även hagel. Bilden är från Borgvattnet i Jämtland där det den 28 juni föll centimeterstora hagel. Under en timme föll 21,8 mm nederbörd!