Vi har haft en ganska odramatisk vinter men snörik på många håll.

Så blev vintern 2012/2013

Året runt 
Nu är vintermånaderna förbi och vi tar en titt på vad som hände under vintern. Inga större dramatiska händelser finns att rapportera men det finns ändå en del saker som sticker ut. Ta en titt här.
Artikel senast uppdaterad 05 mars 2013

Våren kom till södra Norrland

Något ovanligt var att våren kom till fem stationer i södra Norrland den 22-23 februari. Oftast börjar våren avancera i söder men här var det fortfarande vinter då.

Ett snötäckt Svealand under hela vintern

I Svealand föll den första snön i slutet av november och har sedan dess fått ligga kvar. För Stockholms del har det bara hänt fyra gånger tidigare sedan 1961. Vintern 65/66, 69/70, 78/79 och 2010/2011. Julafton var Stockholms snörikaste sedan 1915.

Mest nederbörd i östra Sverige

Många kraftiga snöbyar bildades i den ost- och nordostliga vinden över hav och drog in över landets ostkust. Därför fick vi de största snömängderna i landets östra delar. De största mängderna kom i december. Jokkmokk hade sin preliminärt fjärde nederbördsrikaste vinter. I fjällen blev det i stället torrare än vanligt. Norra Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen fick bara omkring 50-60 procent den normala nederbörden.

Milt i östra Norrbotten

I slutet av februari drog riktigt mild luft in över Norrland och varmast blev det i östra Norrbotten. I samband med detta fick både Piteå och Jokkmokk sina näst högsta februaritemperaturer sedan mätningarna började 1860.

På juldagen uppmättes vinterns lägsta temperatur i Kvikkjokk-Årrenjarka på 38,5 minusgrader. Den 27 februari mättes vinterns högsta temperatur. Då fick Brovallen i Dalarna hela 11,9 plusgrader.

Snön kom med besked på vissa håll i landet

I Kilagården, sydväst och Skara, kom första snön med besked. Från barmark fick de 75 cm nysnö på ett dygn. Det är en av de största snödjupsökningarna som observerats från en dag till en annan i Sverige. Men inte bara här kom stora snömängder när den första snön kom. Längs södra Norrlandskusten kom det också stora snömängder. Hassela i Hälsingland fick hela 60 cm nysnö under ett dygn.

Vinterns största snödjup har mätts i Jokkmokk och ligger på 146 cm. Det rapporterades mellan 5 och 21 februari innan den milda luften drog in över norra Sverige.

Vill du läsa mer om vintern som gått kan du göra det här!

Källa: SMHI.se