Våren avancerar norrut och det kan även bli försmak på sommaren i april.

Så brukar aprilvädret vara

Året runt 
Under april månad kan det bli snabba svängningar i vädret. Vi tar en titt på vädret brukar vara denna nyckfulla månad.
Artikel senast uppdaterad 22 april 2017

April är den månad när temperaturen stiger snabbt. I södra Sverige kan det fortfarande ligga snö på marken i början av månaden men det blir efterhand allt vanligare med barmark. Marken börjar därför värmas upp alltmer och tjälen försvinner. Våren avancerar upp över Dalafjällen och Norrland, i slutet av månaden är det bara i Lapplandsfjällen som det normalt sett fortfarande är vinter. Vissa år kan riktigt mild luft dra in över södra delarna av landet så att det blir sommar på en del håll i Götaland.

I söder hamnar temperaturen oftast upp mot 10 grader mitt på dagen och i Norrbottens län hamnar dagstemperaturen på någon plusgrad, i fjällen strax under 0 grader. Ibland kan april ge försmak på sommaren. Värmerekordet för april ligger på 29,0 grader i Genevad från 27 april 1993. Varmluften nådde denna dag högt upp i landet och Gävle hade 27,1 grader. Även i Ångermanland och inre delarna av Jämtland var det varmt med upp till 20 grader.

Kall luft ligger dock kvar över de snötäckta områdena längst i norr och denna kalluft kan ibland föras ner över landet och återigen ge en smak på vintern. Köldrekordet för april är från 6 april 1916 när Karesuando hade -36,5 grader men även långt ner i landet kan det bli riktigt kallt i april. Den 4 april 1942 hade Flahult, som ligger ca 1 mil söder om Jönköping, hela 25,5 minusgrader.