I augusti så är det riktigt varmt och skönt i vattnet så passa på att ta dig ett dopp.

Så brukar augustivädret vara

Aktuellt 
Sommarens sista månad är augusti och fortsatt i stora delar av landet har vi vanligtvis sommartemperaturer. Vi tar en titt på hur en augustimånad normalt sett brukar vara.
Artikel senast uppdaterad 01 augusti 2017

Augusti är den sista sommarmånaden i stora delar av landet, men i fjällen samt de inre delarna av norra Norrland börjar hösten göra sig allt mer påmind. I söder når eftermiddagstemperaturen normalt omkring 20 grader och i Norrland i stort mellan 15 och 19 grader. 

Det händer att det kan bli riktigt varmt i augusti. Många av värmerekorden sattes 1975 då det var värmebölja i stora delar av landet. Varmast blev det i Holma i Östergötland med 36,8 grader, vilket också är rekordet för augusti. Mer ovanligt är ordentlig kyla och de flesta rekord för månaden sattes i slutet av 1800-talet eller tidigt 1900-tal. Den lägsta temperaturen för Götaland är från 1899 då man i Axelfors hade -5,5 grader, lägsta för Svealand är Storsätern med -6,5 från 1919. År 1959 avslutades sommaren i Norrland med ordentlig kyla längst i norr. Rekordet för månaden är således från 1959 med -8,5 i Nikkaluokta.

Havet har långsamt värmts upp under sommaren och når under augusti ofta behagliga badtemperaturer (för de som föredrar lite varmare vatten). 

Juli och augusti är normalt sett de mest nederbördsrika månaderna. Vanligt under augusti är regn- och åskskurar som kan ge stora regnmängder på en kort tid, ibland så mycket hela månadsnederbörden på en gång. Augusti hör även till en av de mest åskrika månaderna. 2002 installerade SMHI ett nytt blixtlokaliseringssystem vilket gör att gamla rekord saknas. Men så sent som 2014 åskade det på ordentligt över Sverige med 47 901 urladdningar under en dag, hela månaden bjöds på 157 500 urladdningar.