December kan bjuda på vackert vinterväder.

Så brukar decembervädret vara

Året runt 
Vi är nu in i december och det innebär att den första vintermånaden är här. Längst i norr får solen nu allt svårare att ens ta sig över horisonten, men i slutet av månaden vänder det återigen och vi går sakta mot ljusare tider.
Artikel senast uppdaterad 04 december 2017

December är den första vintermånaden (även om vintern normalt redan i november har intagit stora delar av Norrland) och i så gott som hela landet har den första snön kommit vid det här laget. Under månaden fortsätter vintern att avancera söderut och i slutet av månaden är det bara de kustnära områden i Götaland som fortfarande har höst.

I mitten av månaden har normalt Götaland och östra Svealand eftermiddagstemperaturer strax över noll grader, medan det från västra Svealand och norrut rör sig om minusgrader. I Lappland är det normalt mellan 5 och 10 minusgrader.

Men december kan både vara mildare och kallare än så. För att sätta nytt lägsta rekord för december behöver temperaturen gå under 49 minusgrader. För att nå en ny högsta temperatur för månaden behöver temperaturen stiga över 14 plusgrader.

I slutet av månaden infaller julen och många är det som hoppas på en vit jul. Störst chans till en vit jul har man över Norrland, medan chansen avtar snabbt söderut. I sydvästra Skåne är chansen till en vit jul bara 20 %.

Det är även nu det vänder och ljuset börjar sakta komma tillbaka. Den 21 eller 22 december infaller vintersolståndet, som markerar årets kortaste dag och längsta natt.