Så brukar julivädret vara

Meteorologi 
Juli är semestermånaden framför andra. När det är semester är vi extra intresserade av vädret och då passar det bra att ta en titt på hur vädret normalt är denna månad.
Artikel senast uppdaterad 07 juli 2017
Juli har fått sitt namn efter den romerske kejsaren Julius Caesar som föddes den 13 juli år 100 före Kristus. Här i Norden kallas månaden för Hömånad.

Juli är på de flesta håll i landet den varmaste månaden under året. Endast i Stockholms skärgård, på Stora Karlsö och Hoburgen är augusti något varmare. Längs kusten upp till Örnsköldsvik är skillnaden mellan de båda sommarmånadernas temperatur obetydlig, bara omkring 0,5 grader. Däremot är det större skillnad i mellersta och norra Norrlands inland. Här kan juli vara 2 till 2,5 grader varmare.

Värmen brukar kulminera ungefär en månad efter midsommar. Den högsta temperatur som har uppmätts i juli är +38 grader i Ultuna i Uppland. Den lägsta temperatur som uppmätts är -5 grader. Det var i Funäsdalen i Härjedalen.

Juli är också den nederbördsrikaste månaden. Detta på grund av de häftiga regnskurar som faller under den här tiden på året. En klassisk regnvecka är fruntimmersveckan 19-24 juli. Men egentligen finns det inga statistiska belägg för att denna vecka skulle vara mer regnrik än andra högsommarveckor.

Har man semester och vill bege sig utomlands är några soltips för juli månad Medelhavet, Azorerna, Kalifronien, Hawaii, Seychellerna och nordligaste Australien.