Juni bjuder bland annat på soliga och varma dagar, men se till att ha paraplyet till hands för skurrisken ökar allt mer.

Så brukar junivädret vara

Meteorologi 
Juni är första sommarmånaden. Det är månaden då många vill ha bra väder på grund av student och midsommar bland annat. I juni kommer ofta stigande temperaturer men också de nyckfulla regnskurarna.
Artikel senast uppdaterad 17 juni 2017

Normalt sett brukar temperaturerna i juni gå upp till 20 grader under eftermiddagen i södra Sverige. I Norrland samt längs kusterna i södra Sverige är det lite lägre temperaturer. Anledningen till att temperaturerna är lägre närmast kusten är på grund av att havsvattnet fortfarande är relativt kallt. 
Temperaturerna letar sig även upp till minst 25 grader under 4-6 dagar i den södra halvan av landet, medan det i norr normalt är 1-2 dagar.

Då och då stiger även temperaturerna över 30-gradersstrecket. För att nå nytt junirekord måste följande temperaturer överstigas:
Götaland: 38,0 grader (Målilla)
Svealand: 35,3 grader (Stockholm-Bromma)
Södra Norrland: 36,4 grader (Gävle)
Norra Norrland: 33,8 grader (Överkalix-Svartbyn)

Men det är inte bara varmt i juni, nattetid kan minusgraderna ibland dyka upp. Lägsta uppmätta temperaturen i juni är -9,8 grader.

Juni är den torraste av sommarmånaderna, men ändå långt ifrån nederbördsfattig. Den mesta av nederbörden brukar falla i de västra delarna av landet och normalt faller det här runt 70 mm. Minst nederbörd faller det längs Sveriges ostkust där det i snitt faller mellan 30 och 40 mm i juni. Ibland händer det ändå att juni blir en riktigt blöt månad (som juni 2012). För att nå upp till nytt Sverigerekord måste det falla mer än 278 mm regn under månaden. Den största regnmängden som har fallit på ett dygn är 187 mm.