Maj brukar i Norden kallas för blomstermånad.

Så brukar majvädret vara

Meteorologi 
Ett högtryck har växt in och temperaturen har börjat stiga. Första veckan i maj ser ut att ge en härlig försommarkänsla! Men hur brukar majvädret se ut? Det ska vi försöka reda ut nu.
Artikel senast uppdaterad 02 maj 2017

Maj är den månad som sommaren börjar visa sig allt mer, även om maj fortfarande tillhör våren (enligt almanackan i alla fall). I maj brukar vintern tillslut ge vika för våren och snösmältningen drar i gång ordentligt tillsammans med islossningen på de stora älvarna. En bit in i maj börjar även sommaren att anlända till delar av södra Sverige.

Maj är precis som april en månad som kan bjuda på lite av varje när det gäller vädret. Sverige ligger fortfarande i gränsen mellan kall och varmluft och närsom kan egentligen snöbyar passera över landet, lika gärna som temperaturerna kan leta sig över 20 grader. Vill vi slå värmerekord i maj måste temperaturerna stiga över 32,5 grader. Hoppas man istället på rekord i kyla är det -24,1 grader som måste slås.

Normaltemperaturerna i landet under maj är omkring 15 grader i södra Sverige och omkring 10 grader i norr. Helt normalt letar sig även temperaturerna upp till minst 20 grader i norr och minst 25 grader i söder någon gång under månaden.

Nederbördsmängderna börjar öka allt mer i maj då vi närmar oss sommaren, som är den nederbördsrikaste årstiden. Normalt faller det mellan 30 och 50 mm regn under hela månaden, de största mängderna brukar vi få i västra Götaland och västra Svealand. Men det kan såklart falla betydligt mer än så och för att slå rekord ska man på flera orter i landet få en bra bit över 100 mm. Rekordet för hela landet är på 200 mm och den största dygnsnederbörden är på 93 mm.

Åskrisken ökar även allt mer under månaden i och med den varmare luften. I norra Sverige har vi normalt sett bara något enstaka dygn med åska medan vi i söder når upp till några dagar med åska.