Så brukar marsvädret vara

Året runt 
Mars månad är den första vårmånaden. Det är då snön smälter och det blir varmt och soligt eller? Denna artikel ger en inblick i hur månaden normalt brukar vara.
Artikel senast uppdaterad 02 mars 2017

Mars är första vårmånaden kalendariskt, men över Norrland dominerar fortfarande vintern. Under mars sprider sig den meteorologiska våren till hela Götaland och så gott som hela Svealand. Temperaturerna stiger i hela landet och eftermiddagstemperaturerna når i mitten av månaden upp på ett par plusgrader i Götaland, Svealand och längs södra Norrlandskusten. I övriga Norrland är det fortfarande ett par minusgrader.

Våren är väldigt nyckfull och det är inte alls ovanligt med vårväder ena dagen och sedan åter vinterväder dagen efter. Vid enstaka tillfällen har även lite sommarvärme letat sig in över landet. Så sent som 2012 fick flera orter i södra Sverige 20 grader. Värmerekordet för månaden är från den 30 mars 1968 då det både i Sandbäckshult och också Oskarshamn var 22,2 grader. 

I mars 1971 fick vi ett omfattande kalluftsutbrott i Norrland vilket resulterade i flera nya rekord, bland annat ett nytt Sverigerekord. Köldrekordet för mars är på -45,8 i Lappländska Vuoggatjålme.

Antalet soltimmar har ökat kraftigt från årsskiftet, och många passar på att njuta av den varma vårsolen. Mars 2013 bjöd på gott om sol och vid många stationer fick man dubbla timmarna sol. Många gamla rekord slog och det mest anmärkningsvärda blev Stockholm vars mätningar startade 1908.

Senaste nytt

05/01
13/12
04/12
25/11
20/11
07/11
06/11
31/10
28/10
26/10
Fler artiklar

Alla våra artikelkategorier

Mest läst senaste veckan
Detaljerade prognoser
Kartor 
- Överblicka det kommande vädret med våra prognoskartor över Sverige och världens kontinenter.
Kustväder 
- Prognoser för Sveriges kuststräckor uppdateras två gånger dagligen med temp, vindriktning och styrka.