Dimma som bildas i november kan ha svårt att lätta och ligga kvar hela dagen.

Så brukar novembervädret vara

Året runt 
Den kalendermässigt sista höstmånaden stundar och solen står allt lägre på himlen. Vi har tagit en titt på hur novembervädret brukar vara.
Artikel senast uppdaterad 31 oktober 2017

November har fått sitt namn från det latinska ordet novem som betyder nio. Det är för att november var den nionde månaden i den gammelromerska kalendern. Idag är ju november den elfte månaden och den tredje och sista höstmånaden.

November är oftast en solfattig månad, speciellt om det blåser sydvästvindar. Då förs mild och fuktig luft upp från Atlanten med moln och regn. Soligare än vanligt blir det däremot om vi får nordvästvindar, men då drar även kallare luft ner över landet.

Dagarna blir allt kortare i november men med snöns hjälp kan det kännas lite ljusare. I slutet av november har snötäcket oftast lagt sig över hela Norrland men även en stor del av Svealand samt de inre delarna av Götaland har fått sin första snö. Vintern brukar komma till Norrland under månaden medan hösten dröjer sig kvar i landets södra delar. Här kan istället rejäla oväder dra fram.

Den första november 1969 drog allhelgonaorkanen in över landets södra delar. Det blev stor förödelse i mellersta och östra Svealand, i Östergötland och på Gotland. Inte så konstigt kanske med tanke på att den högsta uppmätta vindhastigheten var 36 m/s på Örskär vid Upplandskusten.

Den 17 november 1995 drog en annan snöstorm in över Sydsverige med snöfall och kraftiga vindar. Då uppmättes stormvindar på Västkusten. På morgonen den 18 november hade snödjupet i stora delar av Götaland ökat med 25-60 cm.

Hur detta års novemberväder blir återstår att se, följ prognosen här på
Weatherpal!