Oktober bjuder på mycket varierat väder.

Så brukar oktobervädret vara

Året runt 
Nu har vi precis kommit in i oktober, enligt kalendern den andra höstmånaden. Vilket väder bjuder då en "normal" oktober på?
Artikel senast uppdaterad 04 oktober 2017
Namnet oktober kommer från det latinska ordet octo som betyder åtta. Nu är ju inte oktober den åttonde månaden för oss men i den gammalromerska kalendern så var den det.

Under inledningen av oktober så förekommer ofta tre årstider i landet. Vintern kan ha inträtt i Lapplandsfjällen medan större delen av landet har höst. Däremot kan Götalands kusttrakter fortsatt ha sommar, meteorologiskt sett, fram till mitten av oktober.

Vädret under oktober brukar kunna variera väldigt. Ibland får vi härliga sensommardagar med sol och temperaturer upp mot 20 grader i södra Sverige. Detta ”fenomen” brukar kallas för indiansommar eller om det sker kring Birgittadagen den 7 oktober, brittsommar. Andra år kan det istället vara flera regnväder som rör sig över landet och dis och dimma bildas nattetid.

I oktober brukar den första snön lägga sig över större delen av Norrland och i landets södra halva kan den första halkan uppträda i samband med att minusgraderna letar sig allt längre söderut. Under månaden faller temperaturen i medeltal cirka 1 grad i veckan på de flesta håll i landet.