September kallas höstmånad eftersom hösten går sitt intåg i landet.

Så brukar septembervädret vara

Året runt 
Sommaren är snart till ända och den första höstmånaden är här. September kan bjuda på härlig sensommarvärme men även riktigt höstrusk.
Artikel senast uppdaterad 05 september 2017
Det som kanske märks mest är att solskenstiden minskar, dvs nätterna blir längre och på morgonen förekommer ofta dimmor som kan ligga kvar långt in på dagen. Temperaturen sjunker också successivt.

En normal septemberdag har vi temperaturer omkring 10 grader i Norrland och runt 15 grader i södra Sverige. Det är däremot inte ovanligt att temperaturen stiger till minst 20 grader någon enstaka dag i norr och under ett par dagar i södra Sverige. Rekordet för september ligger på 29,1 grader som uppmättes 1 september 1975 i Stehag i Skåne.

Nederbörden minskar ofta jämfört med tidigare månader men det är ändå den tredje nederbördsrikaste månaden. Landet östra delar får på ett ungefär mellan 50 och 80 mm regn och i väster 60 till 90 mm. Lokalt mer och lokalt mindre. Nederbördsrekordet för september har Höglekardalen i Jämtland med 301 mm.

Hösten sprider sig över landet. Normalt börjar den redan i mitten av augusti i fjälltrakterna och i början av september är det sedan höst i stora delar av Norrland. Norrlandskusten får höst i mitten av månaden och i slutet av september är det bara väst- och sydkusten som fortfarande har sommar. Sist ut är Falsterbonäset där hösten inte väntas förrän i mitten av oktober.

Enligt bondepraktikan finns det en del märkesdagar i september som talar om hur vädret framöver ska bli. Bara att hålla utkik.

1:a. "Egidius bestämmer månades väder". Alltså som vädret är på Egidiusdagen (som förut var 1 september) blir vädret resten av månaden.

22:a. "Vackert väder idag lovar stadigt och fint väder till Mickelsmäss (29 september)"

29:e. "Mycket ekollon vid Mikaeltiden bådar mycket snö vid jul" 

    "Regnar det utan blåst, följer en mild vinter. Regnet det och blåser, tyder det på ett torrt nyår. Om vinden den dagen är nordlig eller ostlig, blir ej sträng vinter.