Det är viktigt med rätt valla för en lyckad skidtur.

Så fixar du vallan efter vädret

Hem & Fritid 
Vilken typ av valla som är bäst beror på vilken snö som ligger i spåren och vad det är för temperatur ute. Det finns många tips på nätet och vi har letat upp dem som har med väder att göra.
Artikel senast uppdaterad 02 mars 2016

Nysnö
Nysnö upplevs ge sämre glid. På nysnö är det burkvalla som gäller om det inte är extremt milt och blött, för då blir det klister. När det är nysnö är det som svårast att lyckas med vallningen, särskilt runt nollstrecket. 

Finkornig snö
När nysnö har legat några dagar bryts spetsarna på snöflingorna ner och övergår till finkornig snö. Den upplevs nu inte så kärv och det fryser inte i vallan så lätt. Därför går det att använda lite mjukare burkvalla än vid nysnö vid samma temperatur. Är det mycket vått för behövs ett mjukt klister.

Grovkornig snö
När det har varit kramsnö eller mildväder och sedan slår om och blir kallt, så fryser snön om. Nu omvandlas snöflingorna till små iskorn och kallas grovkornig snö. När det är minusgrader är snön hård, det blir skare eller isföre. Då behövs det ett segt och slitstarkt klister för att få fäste. Vädret kan nu skifta mellan varmt och kallt, men snön förblir grovkornig ändå. Är snön mjuk och fuktig väljer du ett mjukt klister som t.ex. rött.

Konstsnö
Den konstgjorda snön påminner mycket om den grovkorniga, för den består också av små iskorn, men är aggressivare. Det är bara när de tillverkar snö och temperaturen är ner mot -15°C, som det fungerar med burkvalla, annars är det bäst med klister. Konstsnön är aggressiv och sliter därmed bort vallan fortare än vanlig snö, men ju äldre snön är desto mer liknar den naturlig till grovkornig snö.

Hur man lägger man en bra valla
Tipsen ovan kommer från denna sida och där finns mer att läsa, t.ex. hur man går till väga rent praktiskt

skidspår.se finns samlad information om hur det ser ut i spåren.