Du åker väl inte skidor med kalla fötter?

Så håller du fötterna varma i kylan

Hälsa 
Det är en skoningslöst kall vinter för många av oss i landet just nu. Är du en av många som ständigt fryser om fötterna? Vi har samlat ihop våra bästa tips på hur du håller dina fötter varma i vinter.
Artikel senast uppdaterad 15 december 2012
Det är mycket vanligt att ha besvär med kalla fötter, både inomhus och utomhus. Oftast beror det på kroppens naturliga tendens att dra ihop blodkärlen i yttre kroppsdelar där värmen inte är lika livsviktig. Men att gå runt med frusna tår är allt annat än behagligt. Det här kan du göra åt saken:


Utomhus

Här är det absolut viktigast att du har skor eller kängor av bra kvalitet, som är utformade för att klara hård kyla. Låt vinterkängorna få kosta lite extra, det är en bra investering.
En vanlig missuppfattning är att det är själva skon som ska "vara varm", men i själva verket ska bra känglor utnyttja och isolera vår egen kroppsvärme maximalt.

Köp hellre en storlek för stora än små, så att du får plats med dubbla sockor. Lite utrymme vid tårna hjälper dessutom till att cirkulera värmen.

Köp till bra sulor i filt eller ylle. Vill du gå steget längre finns det uppladdningsbara värmesulor som garanterar varma fötter...

Tänk också på att ha bra sockor i skorna. Ull är ett särskilt bra material. Vi svettas mycket om fötterna även i kallt väder, och vätska transporterar bort värme mycket snabbare än luft. Ha gärna med dig ett ombyte torra strumpor om du ska vara ute länge.

Bonustips: Testa att sätta skorna i ugnen en stund innan du ska gå ut. 70 grader i ca. 5 - 7 min räcker, så är de härliga att stoppa ner fötterna i.


Inomhus

När du är inomhus kan du gott unna dig ett varm fotbad. Skaffa dig ett som masserar fötterna och håller vattnet varmt. Annars så räcker det bra med en liten balja varmt vatten.

Smörj sedan in fötterna med en mjukgörande fotkräm och stoppa ner dem i ett par varma tofflor. Testa några i fårskinn eller dun, de värmer väldigt bra.