Bladen fryser

Skydda dina uteväxter som är känsliga för frost

Aktuellt 
Nu när vi är inne i april är det lätt att luras av det soliga och milda vårvädret. Dagar med klart och soligt väder följs ofta av kalla nätter med frost. Det är därför viktigt att vara uppmärksam och värna om våra växtliga vänner.
Artikel senast uppdaterad 13 april 2016

Under nätter då vi inte har några moln som ett skyddande täcke förlorar marken snabbt sin värme. Ligger då lufttemperaturen nära noll så kan det lätt bildas frost. Tänk på att det inte behöver vara minusgrader i luften för att det ska blir frost, det är luftskiktet precis ovanför marken som har betydelse. Temperaturen stiger ofta med höjden i sådana här lägen och det kan skilja flera grader mellan markytan och luftskiktet ett par meter upp.

Gårdagens soliga vårväder gav oss temperaturer upp över 10 grader på flera håll. Då solen sen gick ner framåt kvällen föll temperaturen snabbt. Här följer en lista på de lägsta temperaturerna vi hade under natten.

GÖTALAND
Horn -6,0
°C
Kvarn -5,4°C
Härsnäs -4,0°C
Målilla -3,6°C
Jönköpings flygplats -3,1°C

SVEALAND
Ulvsjö -5,3°C
Svanberga -5,0°C
Tullinge -4,9°C
Arvika -4,5°C
Särna -4,3°C

SÖDRA NORRLAND
Ljusnedal-8,2°C
Börtnan -7,3°C
Hedeviken --6,7°C
Dravagen -6,4°C
Blåhammaren -6,2°C

NORRA NORRLAND
Tarfala -14,2°C
Katterjåkk -12,2°C
Nikkaloukta -10,8°C
Mierkenis -10,4°C
Karesuando -10,1°C

Till i kväll väntas mer moln täcka de södra delarna av landet medan det över landets norra delar är mest klart väder. Nattemperaturen ligger därför runt nollan eller på minussidan från norra Götaland och norrut .