Snökanoner förekommer inte bara i skidbacken. FOTO: Dag Røttereng/SCANPIX

Snökanoner - inte bara i skidbacken

Meteorologi 
Ordet snökanon är faktiskt något som vi meteorologer använder - inte bara när vi glider ned för skidbackarna utan även vid speciella vädersituationer. Låt oss kika närmre på fenomenet.
Artikel senast uppdaterad 20 november 2017
Snökanoner bildas när vi har riktigt kall luft som strömmar ned över relativt varmt och öppet hav.
Tänk er Östersjön när kall luft drar ned med nordliga eller nordostliga vindar. Luften närmast vattenytan värms upp och tillförs fukt samtidigt som stora vertikala rörelser bildas pga. temperaturkontrasten mellan den kalla luften och det varma vattnet. Resultatet kan då bli att stråk med snöbyar bildas i vindens riktning.

På en radarbild ser det typiskt ut som en kanon som är placerad på Östersjön eller Bottenhavet och sprutar ut snö i långa band in mot den svenska kusten. Snökanoner är vanligast längs kuststräckan från Hälsingland ner till Uppland samt mellan Västervik och Mönsterås.
Ju längre luften går över vattnet desto kraftigare kan snöbyarna bli. I december 1998 kom det t.ex. 1,5 meter snö i och kring Gävle.

Det är inte bara över Östersjön som fenomenet kan uppträda utan även över Vättern och Vänern, men vart de hamnar och om de bildas beror mycket på vindriktningen.