Snön smälter på isen

Aktuellt 
Det ger hopp om fina skridskoisar framöver. En del är glada åt det milda vädret, andra ledsna över att snön smälter bort. Vi föredrar att framhäva fördelar med detta mildväder.
Artikel senast uppdaterad 03 januari 2013

När snön för ett tag sedan kom till landets södra delar hade isen på många sjöar bara precis lagt sig. De flesta isar var (och är) för svaga för att bära en fyrhjuling som man ofta använder för att ploga bort snön. Blandningen av snö och is gjorde också att det på många isar även var för riskabelt att anordna längdskidspår. Det förstörde alltså för många möjligheten till skridskoåkning och skidåkning.
Nu däremot när snön smälter bort och det ligger vatten på isen finns goda möjligheter för en spegelblank och fast is när det väl blir minusgrader igen. Även där isen smälter bort och det blir öppet vatten kan det bli riktigt fin skridskois, det kanske bara tar lite längre tid innan den är tillräckligt tjock. Det kan ju förstås bli så kallad dubbelis, istäcket består då av två lager av is och emellan islagren finns ett lager av luft eller vatten. Det är mycket otäckt att gå igenom första lagret även om det andra lagret håller.