Solskenskampen - så går den till

WeatherPal 
Solskenskampen är WeatherPals tävling för att utse sommarens soligaste stad år 2015. Solskenskampen startade den 1:a juni och kommer att avslutas då solen går ner över den sista mätstationen den sista augusti.
Artikel senast uppdaterad 01 juni 2015

Varför just den 1:a juni?
Sommaren är den tid på året då solsken är viktigt för de flesta och det är även då många väljer att lägga sin semester. En kalendermässig definition av sommaren är juni, juli och augusti och av den anledningen har vi valt att mäta och jämföra solskenstiden för ett antal svenska städer under just de månaderna.

Solskenskampen publiceras veckovis här på WeatherPal varje onsdag.

Solskenstiderna summeras löpande och i det senast publicerade diagrammet är det alltså den sammanlagda solskenstiden du ser sedan kalendersommaren startade den 1:a juni. Tävlingen kommer att avslutas den sista augusti och då vet vi vem som kan kalla sig sommarens soligaste stad.

Hur går tävlingen till?
Solskenstid definieras som den tid då strålningen från solen som når marken överstiger 120 watt per kvadratmeter (W/m^2). Data tas från en del av SMHI:s mätstationer för solsken och i SMHI:s Kunskapsbank finns mer information om mätningar av solskenstid och dess historia.

WeatherPal använder 19 av SMHI:s solskensstationer. 
Dessa stationer har den modernaste utrustningen och levererar data omgående.

Räknas midnattssol?
Sommaren är en tid då vissa av mätstationerna i norra Sverige kan ha solsken hela eller nästan hela dygnet (Kiruna och Tarfala). Detta för att solen mitt på sommaren aldrig går under horisonten.

Gränsen på 120 W/m^2 tillåter mitt i sommaren midnattssolen att räknas som solskenstid och här kan det diskuteras huruvida kriterierna är rättvisa eller ej. Tilläggas ska dock att midnattssolen inte behöver skymmas av mycket moln för att effekten ska nå under gränsen.

WeatherPal tackar Thomas Carlund på SMHI för hjälp med informationen om solskensmätningar.