Sommartankar

Hur tycker du att den svenska sommaren har varit hittills? Hiss eller diss? Här kommer några funderingar från en meteorolog.
Artikel senast uppdaterad 22 juli 2017

Som vanligt under sommaren är det många som ringer in till oss på "väderredaktionen" och klagar på vädret. I år har vi fått många frågor om det har varit en ovanligt kall sommar och om det inte blåser mer nu än förr. Varje gång jag får ett sådant samtal så kan jag inte låta bli att fundera på vilka höga förhoppningar många har på den svenska sommaren. De flesta förknippar den svenska sommaren med 25 graders värme och strålande solsken, men riktigt så är det inte.

Hur har det då varit? När jag till exempel studerar junis medeltemperatur så ligger vi i år kring det normala. Vad menas då med att temperaturen ligger kring det normala? Jo då jämför jag årets medeltemperatur med den genomsnittliga medeltemperaturen mellan åren 1961 och 1990 (klimatperioden vi använder oss av). När jag tittar tillbaka på 2010-talet så hade vi en medeltemperatur under det normala både 2015 och 2012 medan vi hade en medeltemperatur över det normala 2016, 2013 och 2011. 2010 och 2014 hade vi i stort temperatur nära det normala, det vill säga liknande som i år.

Då till frågan om det blåser mer nu än förr. Det finns inget som egentligen tyder på det detta, men på den senaste tiden har det passerat många lågtryck över landet.  I samband med lågtryckspassagerna har det varit ganska blåsigt, så personligen så tror jag att det har blåst lite mer än vad det brukar göra. I samband med blåst så upplevs det också lite kallare än vad som visas på termometern.

Jag tycker det inte har varit så "dålig" sommar som många påstår utan att det hittills känns som att den svenska sommaren har levererat vad den brukar. Det vill säga stackmoln, nyckfulla sommarskurar och småkalla kvällar. För mig är sommar då temperaturen någon gång under dagen stiger över 20 grader och här kommer därför en liten sammanställning av hur många "sommardagar" några av landets städer hittills har haft.Det har gått en dryg vecka sedan jag tog en titt på hur många dagar med "sommartemperatur" ett antal städer har haft. Här kommer en uppdatering av läget. Det vi kan se är att vi har haft "sommartemperaturer" nästan alla dagar i både Götaland och Svealand. Över Norrland har sommarvärmen inte infunnit sig utan där har vi haft mer blygsamma temperaturer. Östersund ligger kvar på ynka 5 dagar med en temperatur över 20 grader.