Islandslandskap. Foto: Alex Chuntonov

Sommarvärme på Island

Aktuellt 
Under förra helgen fördes mild luft upp över Atlanten mot Island. Detta medförde att Island fick temperaturer som är mer vanliga under sommaren än i februari.
Artikel senast uppdaterad 10 februari 2015

Temperaturen på Island ligger ofta omkring 0 grader i februari. Den 8 februari rapporterades temperaturer på 16-17 plusgrader på nordöstra Island. Senaste det var så här milt på Island i februari var 2006 och innan dess 2005 och 1998 enligt bloggaren Trust Jónsson, en meteorolog som bloggar om vädret på Island.

På Island kan man inte riktigt skryta om värme, inte ens på sommaren. Det är norra eller nordöstra Island som brukar få de högsta temperaturerna men under sommaren är det bara emellanåt som det blir lite över 20 grader.

Anledningen till att Island fick så här varmt nu berodde på varm luft som kommit nerifrån nordvästra Afrika och förts upp över Atlanten till Island men även på vindriktningen. Det blåste syd-sydvästliga vindar som pressades upp över Islands bergskedjor. När luften steg kyldes den av och vattenångan kondenserades till moln eller regn. När luften sjönk ner på andra sidan av berget värmdes den upp igen. Eftersom den var torrare än innan, värmdes den upp snabbare och blev ett par grader varmare än innan luften började hävas uppför berget på andra sidan av ön. Fenomenet kallas för föhn och ger ibland även lite värme öster om våra fjäll och öster om sydsvenska höglandet vid västlig eller sydvästlig vind.