Stämmer Paulusdagens talesätt?

Aktuellt 
Paulusdagen, idag 25 januari har Pål, och Paul namnsdag. Det finns många påståenden om väder och klimat kring denna dag. De flesta går ut på att nu har halva vintern passerat.
Artikel senast uppdaterad 25 januari 2017

Uttrycket kan rimligen inte stämma för hela Sverige med tanke på att det skiljer flera månader mellan vinterns början i nordligaste Lappland jämfört med sydligaste Skåne. Vi har hittat ett uttryck/påstående om vinterns halvtid från Södermanland och ett från Torpshammar i Ångermanland. 


Pålsmässan skall snön vara halvsnögad och fodret halvgivet – Södermanland
Vid Pålsmäss ligger barrnålen mitt i snön och björnen vänder sig i idet – Torpshammar (Ångermanland)

I vilket av områdena stämmer det bäst?

Efter en snabbkoll på SMHIs klimatkartor inträder vintern i Södermanland i slutet av december eller början på januari. Vårens ankomst, dvs vinters slut inträffar i regel omkring 20 mars. Detta betyder att halva vintern passeras någon gång under vecka 6. På motsvarande sätt kan vi komma fram till att Ångermanlands halvvinter borde inträffa någon gång i vecka 3. Ordspråket gör sig alltså lite bättre när det uttalas av Torpshammarfolk jämfört med dem som hör hemma i Eskilstuna, Katrineholm eller Nyköping.


Det finns fler talesätt om vinterns halvtid, tjugondagknut passar ganska väl in på nordvästra Dalarna.

Källa: En liten väderbok sammanställd av Bengt af Klintberg samt klimatkartor från SMHI.se med vinterns och vårens genomsnittliga ankomst.