Halkan kan slå till plötsligt. Foto: Lovisa Andersson

Trafikväder – olika sorters halka

Trafik 
Främst under vintern kan vädret ställa till problem i trafiken med snö och olika sorters halka. Här listar vi de vanligaste problemen när man pratar om trafikväder.
Artikel senast uppdaterad 16 februari 2016

Frosthalka är när vägen är täckt av frost och inte av snö. Frosthalkan bildas när luftens fukt fryser på snöfria vägbanor. Denna halka är vanligast i gryningen och tidigt på morgonen efter en klar och kall natt. Även dimma och dimdroppar som fryser på vägen vid minusgrader kan ge frostavlagringar som skapar halka.


Ishalka bildas när underkylt regn, duggregn eller regn fryser till på en kall väg. Ishalkan inträder ofta plötsligt när fukt på en vägbana fryser och bildar en isskorpa på vägen. Ishalkan uppträder oftast då regn har passerat och följs av snabb uppklarning. Temperaturen i vägbanan faller då snabbt under noll grader och vattnet på vägbanorna fryser till is. Viktigt att veta är att temperaturen i luften fortfarande kan var över noll grader.

Ishalkan kallas även för blixthalka då den ofta inträder väldigt snabbt och att den ofta är nästan omöjlig att se. Andra namn är även isbark, glattis och den svarta halkan.


Man pratar även om fläckvis halka som bildas då smältvatten fryser till fläckvis nattetid. Även rester av gammal is och packad snö kan orsaka fläckvis halka.


Snöhalka inträffar när just snö faller på vägbanan. Även små snömängder kan ge halka. Snödrev är gammal eller ny snö som i kombination med vind kan driva ut på vägen och skapa halka.