Genom att påsken så olika tider under våren finns det inget typiskt påskväder.

Vad är typiskt påskväder?

Året runt 
I samband med storhelger brukar vi meteorologer ofta få frågan hur vädret normalt brukar vara och just nu är det påsken som är uppe på tapeten. Men finns det egentligen något typiskt påskväder?
Artikel senast uppdaterad 13 april 2017

Det är lätt att göra statistik på storhelger som t.ex. jul och nyår som alltid infaller på samma dagar. När det gäller påsk blir det mycket svårare för att inte säga omöjligt att göra meningsfull statistik eftersom påskhelgen flyttar på sig så pass mycket. Påskdagen är definierad som första söndagen som infaller efter första fullmåne efter vårdagjämningen. 

Påskdagen kan inträffa tidigast den 22 mars och senast den 25 april. Det är alltså 35 dagar, över en månad, som skiljer tidigast och senast möjliga datum åt. Den som tycker att påskhelgen flyttar lite hur som helst från år till år kan trösta sig med att sekvensen av påskhelger upprepas teoretiskt efter 5.7 miljoner år.

Om man gillar den tidigaste varianten av påsk får man snällt ta och vänta. Senast påskdagen inföll 22 mars var 1818, och nästa gång blir 2285. Nästa gång påskdagen infaller den 25 april är 2038 och senast det inträffade var 1943.