Året bjöd på skiftande väder - kyla, värme, brand och blåst.

Vad minns du av väderåret 2014?

Aktuellt 
2014 var ett händelserikt väderår med flera rekord. Eftersom väderminnet ibland är kort har vi sammanställt en liten summering av en del av väderhändelserna från förra året.
Artikel senast uppdaterad 11 februari 2015

Vinterkylan anlände

Året inleddes med milda temperaturer men runt den 10 januari blev det omslag till kallare väder. Från den 10 till 31 januari noterades i norra Sverige minimitemperaturer lägre än 30 minusgrader alla dagar utom den 29. Vädret påverkades mycket av ett högtryck i norr som förde ner kall luft över landet och i den nordliga vinden skapades snökanoner. Mårtensboda gick från 0 cm snö den 9 till 85 cm den 12. Kallast blev det i Karesuando med -42,7 grader och det är den kallaste januaridagen i Sverige på 15 år. En annan temperaturextrem förekom; kvällen den 24 hade Nikkaloukta -36,6 grader men höjdluften var mild. Tarfala ligger 18 km ifrån Nikkaloukta, men med en höjdskillnad på ca 700 m. Här var det endast 1 minusgrad.

Rekordtidig vår

I slutet av januari var hela landet snötäckt, men i februari fördes mild luft in över landet och det blev återigen barmark i Götaland och Svealand. Våren avancerade upp till delar av Norrland. Till Storlien kom våren den 23 februari, och det är det tidigaste datumet våren anlänt dit på minst 115 år. Från en ungefärlig linje Malung-Gävle och norrut blev det en av de mildaste februarimånaderna som uppmätts.

Mars bjöd på både rekordvärme men även lite bakslag. I Norrköping var det hela 16,7 grader den 9 och vi måste gå tillbaka till 1961 för att hitta en så hög temperatur i landet så tidigt på året. I mitten av månaden blev det tillfälligt kallare och Svealand fick en del snö. Mild luft tryckte på igen och i slutet av månaden hade våren kommit nästan till hela landet.

Sommaren kom lagom till påsk

Även april blev varmare än normal. Sommaren kom till sydvästra Götaland den 19, dvs påskafton. Veckan efter påsk var det nära högsommarvärme på en del håll i söder och den 25 fick ytterligare några mätstationer sommar i sydvästra Götaland. I slutet av månaden fördes kylig luft ner över landet och valborgsmässoafton blev kylig med både regn och snöfall. Vårfloden var tidig och i slutet av april var den redan över i stora delar av södra Norrland.

Kall inledning på maj men efterhand revansch

Natt till 1 maj föll det snö på en del håll, bland annat hade Vattholma utanför Uppsala 20 cm snö på marken på morgonen! Inledningen var så kylig att flera stationer fick sin lägsta majtemperatur på ett halvsekel eller mer. Det var väldigt ostadigt fram till mitten av månaden när det vände och blev soligare och varmare. Värmen kulminerade 22-24 och några stationer noterade varmaste majdagarna på nästan hundra år.

Ovanligt kall midsommar

Juni inleddes ack så lovande med varmt väder men efter mitten av månaden vände det och blev riktigt kyligt. Vem minns inte det kalla midsommarfirandet när man fick klä på sig extra varma kläder och det till och med snöade på en del håll i Norrland? Det var bara längst i söder man kunde skryta med runt 20 grader.

Värme och torka ledde till skogsbrand

Juli inleddes med fortsatt kyla men en knapp vecka in i månaden blev det omslag till varmare vindar. Månaden innehåll värme, högtryck, tropiska nätter men även åska och på en del håll skyfall. Hela landet fick del av värmen och i främst västra Norrland var det den varmaste julimånaden som uppmäts! Det blev torka på många håll och i Västmanland bröt en skogsbrand ut den 31 juli som blev svårsläckt och förstörde flera tusen hektar skog. Även inledningen på augusti blev rekordvarm på många håll och den 3 registrerades rekordmånga blixtar. Månaden blev extremt blöt i västra Götaland med översvämningar på flera håll. Lokalt kraftigt regn gav översvämning i Malmö sista dagarna, sammanlagt föll 107 mm i Malmö den 30-31.

Rekordlång sommar

September fick en varm inledning. Dis och dimma var vanligt men det blev även en hel del sol under månaden med solskensrekord i bland annat Umeå och Stockholm. Ett höstlågtryck passerade 21-22 och gav kraftig blåst och större regnmängder. Därefter blev det omslag till kallare väder och natt till den 25 la sig det första ordentliga snötäcket. Hösten kom till hela Norrland och stora delar av Svealand. Under oktober spred den sig vidare söderut men allra längst i söder dröjde det till november innan hösten anlände, vilket gav rekordlång sommar i Lund. Vintern fattade sitt grepp om norra Norrland under oktober, som annars var en varmare månad än normalt. Vid flera tillfällen föll stora regnmängder i landet med översvämningar och trafikproblem som följd. Heden i Bohuslän fick hela 333 mm, vilket blev nytt oktoberrekord för hela landet.

Solfattig november

November blev rekordmild på flera håll men mulen. Stockholm fick bara 5 soltimmar, vilket är nytt bottenrekord. Kiruna fick däremot ovanligt mycket sol och slog sitt gamla solskensrekord. I mitten av december passerade stormen Alexander. Julen blev kall i norr och efter julhelgen fördes kyla ner över landet och vintern kom till slut även i söder. Året som helhet blev rekordvarmt i Sverige.