Takdropp och dagsmeja är säkra vårtecken

Väderfenomen: "dagsmeja"

Meteorologi 
Så här mot slutet av vintersäsongen förekommer ibland uttrycket "dagsmeja". Vi reder ut vad det betyder.
Artikel senast uppdaterad 07 mars 2017
Dagsmeja är ett uttryck som används främst under perioden februari till maj. Enligt definitionen ska marken vara snötäckt. Fenomenet uppstår på grund av den ökade solinstrålningen men det krävs också att lufttemperaturen är under noll grader.

Det är helt enkelt solstrålningen som är tillräckligt stark för att tina upp det yttersta lagret på snö- och isytor, trots att det är minusgrader i luften. 
Dagsmeja utmärker sig främst vid smutsig eller grusig snö eftersom förorenade partiklar absorberar (tar upp) solstrålningen betydligt bättre än "ren" snö.

Dagsmeja kan ge upphov till en del problem. Ett sådant är när smältvatten som under dagen rinner ut på väg och gångbanor och fryser till efter solnedgången. Detta innebär alltså stor risk för halka.

Det andra som kan hända är att, på dagen, smälter snön på våra hustak och fryser till under kvällen och natten. Stora, långa istappar, kan då bildas som sedan kan vara farliga för passerande personer. Så även om dagsmeja ger en viss känsla att våren närmar sig, kan det ge upphov till obehagliga överraskningar i form av isiga vägar och fallande istappar.