Foto Lisa Frost Meteorolog på SMHI

Väderfenomen: "tre solar"

Meteorologi 
När du ser fler än en sol på himlen är det inte du som är snurrig, det du ser kallas för bisolar och är inte helt ovanligt. Du kan också se en ring kring solen, detta kallas halo.
Artikel senast uppdaterad 13 mars 2017
Bisolar är inte ett så ovanligt fenomen. I går såg jag bisolar flera timmar när jag var i Södermanland och senare även i Östergötland. Jag fick tyvärr inga bra bilder, men för några år sedan fångades dessa bisolar på bild.

En bisol är ett (eller två) ljusfenomen som uppträder på varsin sida om solen, ibland syns även en ”fjärde sol” ovanför den riktiga solen. Något ovanligare är när horisontalcirkeln framträder som ett ljust band på samma höjd som solen och bisolarna. Fenomenet kan förklaras på samma sätt som när en ring framträder kring solen vilket kallas halo.

Halofenomen är något man kan se lite då och då under vintern eller våren. Solljuset reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Halon kan betyda att vädret är på väg att ändras, men det gäller inte varje gång du ser en halo.

Halon kan också uppstå nära marken, men bara på vintern då frostdimma eller dis innehåller iskristaller. Då kan även andra ljuskällor än solen vara orsaken till reflektionen, till exempel gatlyktor.

Det är mäktigt att se dessa fenomen. Fler bilder och mer fakta finns på smhi.se i kunskapsbanken.