1961 tävlade Lill-Babs i ECS med låten April, April. Foto: UP/Scanpix

Väderlåtar i Melodifestivalen

Aktuellt 
Ikväll inleds årets Melodifestival med den första deltävlingen som går av stapeln i Göteborg. Väder har använts flitigt i många låttexter genom åren men hur många låtar med vädertema har egentligen vunnit Melodifestivalen? Vi har tittat närmre på detta.
Artikel senast uppdaterad 06 februari 2016

1959 sändes Melodifestivalen för första gången i Sverige. Med undantag för åren 1964, 1970 och 1976 har vi sedan dess kunnat följa musiktävlingen år för år i Sveriges Television. Vinnarna i Melodifestivalen får sedan representera Sverige i Eurovision Song Contest (ESC). Första gången Sverige medverkade i ESC var dock 1958, men då utsågs vinnarbidraget internt utan någon tv- eller radiosändning. 


1991 tog Carola hem segern i ESC med låten Fångad av en stormvind. Som de flesta säkert vet handlar låten -trots titeln- egentligen inte om väder utan om kärlek.


Av de 55 låtar som genom tiderna har utsetts till vinnare i Melodifestivalen handlar faktiskt bara 6 st om väder. Siw Malmkvist var först ut att sjunga om väder och vårkänslor 1961 med låten April, April. Eftersom hon glömde bort stora delar av texten fick hon inte representera Sverige i den europeiska finalen –det fick Lill-Babs göra.


Redan året därefter, 1962, sjöng Inger Berggren vinnarlåten Sol och vår. Sedan skulle det dröja nästan tio år innan nästa vinnarlåt var skriven med ett vädertema. Det var då Family Four som sjöng om Vita vidder. Året därpå följt av Härliga sommardagar


1973 vann gruppen Malta bestående av Claes af Geijerstam och Göran Fristorp med Sommar’n som aldrig säger nej. Tv-tittarna rasade och tyckte att ABBA med Ring, ring skulle ha vunnit istället.


1990 vann brödraparen Edin-Ådahl över Carola med låten Som en vind. Kanske var det därför Carola kom tillbaka året efter med låten Fångad av en stormvind?


2000 sjöng Roger Pontare När vindarna viskar mitt namn, men inte heller den låten handlar om väder och därför får den inte vara med i vår definition som väderlåt.


Fick ni mersmak för väderlåtar så hittar ni en lång lista på låtar med vädertema  här.