Gårdagens regn var välbehövligt. 10-25 mm föll över områden som delvis var mycket torra.

Välbehövligt regn

Aktuellt 
I går rörde sig ett sammanhängande regnområde norrut över landet och på en del håll föll mellan 10 och 25 mm. I dag berör det de nordligaste delarna och även här kan det ge ganska mycket regn. Årets juli var torr på många håll och regnet var välbehövligt men dessa mängder når inte långt ned i den törstiga marken.
Artikel senast uppdaterad 12 augusti 2014

Det var ett välbehövligt regn som rörde sig norrut över landet i går, måndag, och i dag berör främst Norrbottens län. Vid våra mätstationer föll mellan 10 och 25 mm, men lokalt kan det kommit mer än så då det var kraftigare stråk inbäddade i regnet.

 

Juli i år var riktigt torr på vissa platser:

  • Sala (Västmanland) fick endast 12 mm vilket är 17% av vad det normalt brukar falla i juli.
  • Floda (Södermanland) fick 17 mm, 26% av normal nederbördsmängd.
  • Åsele (Lappland) fick 39 mm, 46% av normal nederbördsmängd.
  • Örnsköldsvik (Ångermanland) 28 mm, 43% av normal nederbördsmängd.

 

Det blev även den mest åskrika månaden sedan nuvarande blixtlokaliseringssystem startades 2002. På en del stationer kom därför en stor del av den totala månadsnederbörden under ett eller ett fåtal dygn.

 

Då det är torrt kan marken ha svårt att tillgodogöra sig regn från riktigt kraftiga skurar. Vattnet håller sig på ytan och rinner till sänkor där det samlas. Lokalt blir det då mycket blött medan det blir fortsatt torrt runtomkring.

Vid normala regn och skurar är det generellt inga problem för marken att ta upp vattnet, särskilt inte i områden med vegetation. Kanalerna nedåt måste blötas upp lite men sedan kan marken ta till sig regnvattnet. Har det varit nederbördsfattigt en tid tas dock regnet endast upp av de översta markskikten och det förblir torrt en bit ned.