Foto: Bengt Nilsson/SCANPIX

Valborgsvädret senaste åren

Aktuellt 
Den sista april firas på många håll i landet valborgsmässoafton. Att klä sig på valborg är inte det lättaste då det lika gärna kan vara vinterkallt som sommarvarmt. Så här har det sett ut de senaste åren.
Artikel senast uppdaterad 30 april 2016

Förra året passerade ett nederbördsområde öster- och norrut över landet under Valborgsmässoafton. Till kvällen berörde nederbörden framför allt landets östra del, medan molntäcket i väster luckrades upp på flera håll. Även i nordöstra Svealand samt längst i norr förekom en del klara områden. Temperaturen sträckte sig från 10-15 grader i söder till 5-10 grader i norr, lägre i fjällen. 

Valborgsfirandet 2014 blev en kylig historia med både regn och snö då kylig luft rasade ner över landet. Man hade till och med utfärdat en klass 1-varning för sent snöfall över Västmanland och sydvästra Uppsala. Det var ett lågtryck över Sydnorge som fördjupades och och som sedan passerade med regn över Svealand och norra Götaland.

Valborgsmässoafton 2013 var ganska sval med temperaturer som mest upp 15 grader i söder och omkring 5 grader i norr. Dessutom var det rätt ostadigt väder. Natten till valborg drog ett snöfall in över norra Norrland men det övergick i regn över de östra delarna. Även andra delar av landet fick skurar under dygnet.

Nederbörden avtog framåt valborgskvällen, men skurar förekom bl a i delar av norra Norrland, västra Svealand och nordöstra Götaland. På flera håll hann solen titta fram innan den gick ner.

Valborg 2012 bjöd på soligt och fint väder i söder med temperaturer som letade sig en bra bit upp. Varmast var det i Hästveda i norra Skåne där termometern visade 22,8 grader. Så långt upp som i södra Norrland uppmättes temperaturer över 15 grader. Över Norrland var det annars ostadigare med blåsigt väder och i fjällen snöbyar. Men även här var det ganska behagliga temperaturer och i Umeå hade vi 14 grader som högst.

2011 bjöd inte på riktigt lika varmt väder. Ner över Götaland var det ganska soligt med temperaturer som närmade sig 20 grader. I Lund hade vi 18,9 grader och i Göteborg 18,5. Under dagen rörde sig en kallfront ner över landet med ökande molnighet och lite kallare väder. I Umeå uppmättes bara 9,5 grader som högst.

Valborgsmässoafton 2010 blev en ostadig historia med regn på många håll, i delar av Norrland även snö på sina håll. Över Götaland passerade ett område med regn och skurar, och även åska förekom på en del håll. I Svealand var det mest uppehåll och det var även här som vi hade några av de högsta temperaturerna. I Stockholm var det 17,9 grader medan Göteborg hade ynka 14 grader. Upp över Norrland var det ännu kallare med bara 3,3 grader i Umeå.

2009 var sommarlik längst i söder medan resten av landet hade kyligare väder då ett högtryck förde in kallare luft. Det var torrt och soligt över hela landet och i Göteborg steg temperaturen upp ända till 24,6 grader. Även i Lund var det varmt med 21,1 grader. Längre norrut var det som sagt kallare och i Stockholm blev det bara 12 grader under dagen. 

En valborg som bjöd på värme i hela landet var år 2008. Ända upp i Haparanda hade vi temperaturer över 15 grader, i bland annat Umeå var det hela 19 grader. Över södra Sverige föll det lite regn under eftermiddagen, annars var det en ganska torr valborgsmässoafton.